Είναι ένα από τα προϊόντα που θα περίμενε κανείς να μην έχει διείσδυση στις εξαγωγές. Και όμως το ροδάκινο και κυρίως η κομπόστα του είναι από τα αγαπημένα αγαθά των Νοτιοκορεατών.
Πιο συγκεκριμένα, το μερίδιο αγοράς των ελληνικών κονσερβών ροδάκινου στην κορεατική αγορά υπολογίζεται στο 70%, ενώ οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν κατακτήσει την πρώτη θέση μεταξύ των «παικτών» που δραστηριοποιούνται στη ασιατική χώρα.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η ελληνική κονσέρβα ροδάκινου συνιστά ένα πολύ ενδιαφέρον προϊόν για τη Νότια Κορέα και σύμφωνα με το γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στη Σεούλ, «αρέσει πολύ στο κορεατικό κοινό και καταναλώνεται ευρέως, ενώ ουσιαστικά δεν υφίσταται εγχώρια παραγωγή και οι ανάγκες καλύπτονται από τις εισαγωγές».
Τα στοιχεία φανερώνουν ότι το 2019 η χώρα μας εξήγαγε προς τη Νότια Κορέα 4.700 τόνους κονσέρβας ροδάκινου, συνολικής αξίας 5,1 εκατ. δολαρίων, περισσότερους κατά 18,7% συγκριτικά με το 2018.
Μάλιστα, στο πρώτο εξάμηνο φέτος η αξία των εξαγωγών μας σημείωσε νέα κατακόρυφη άνοδο κατά 68,6%.