Ερευνητές από την Κίνα και τον Καναδά αναφέρουν ότι έλυσαν το μυστήριο της προέλευσης του ροδάκινου.
Σύμφωνα με τη δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «PLoS ONE», το ροδάκινο κατάγεται από την κοιλάδα του ποταμού Γιανγκτσέ της νότιας Κίνας, κοντά στη Σανγκάη. Πρέπει να άρχισε να καλλιεργείται πριν από περίπου 7.500 χρόνια, πέρασαν όμως μερικές χιλιετίες μέχρι να πάρει τη σημερινή, σαρκώδη μορφή του.
Η νέα μελέτη βασίστηκε σε ραδιοχρονολόγηση κουκουτσιών ροδάκινου από έξι αρχαιολογικές τοποθεσίες του Γιανγκτσέ, οι οποίες καλύπτουν χρονικό διάστημα περίπου 5.000 ετών. Συγκρίνοντας τη δομή και το σχήμα των κουκουτσιών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ροδάκινα πρέπει να μεγάλωναν σε μέγεθος με το πέρασμα του χρόνου.
«Μέχρι σήμερα, κανείς δεν γνώριζε πού άρχισε η καλλιέργεια του ροδάκινου»
Γκάρι Κρόφορντ, Καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο
Το συμπέρασμα είναι ότι το καλλιεργούμενο ροδάκινο άρχισε να διαχωρίζεται από τους άγριους προγόνους του πριν από περίπου 7.500 χρόνια. Τα πρώτα κουκούτσια που μοιάζουν με αυτά των σύγχρονων ποικιλιών προέρχονται από το λαό των Λιανγκτζού, ο οποίος άκμασε από τα 5.300 μέχρι τα 4.300 χρόνια πριν.
«Τα ροδάκινα που απολαμβάνουμε σήμερα ουδέποτε φύονταν στη φύση» επισημαίνει ο Κρόφορντ. «Γενιά με γενιά, οι άνθρωποι επέλεγαν τα ροδάκινα που προτιμούσαν» και άλλαξαν έτσι το μέγεθος και την εμφάνιση του φρούτου μέσω της τεχνητής επιλογής. Όπως εξηγεί ο ερευνητής, τα άγρια ροδάκινα είχαν λεπτή σάρκα και η περίοδος καρποφορίας ήταν πολύ πιο σύντομη.
Η «εξημέρωση» του ροδάκινου ήταν εξάλλου πιο εύκολη σε σχέση με άλλα δέντρα, καθώς η ροδακινιά ωριμάζει και δίνει φρούτα πολύ σύντομα, σε μόλις δύο με τρία χρόνια, γεγονός που θα μπορούσε να είχε επιταχύνει τη διαδικασία τεχνητής επιλογής.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο άρθρο του Βαγγέλη Πρατικάκη στην εφημερίδα Το ΒΗΜΑ.